5 סיבות ללמוד את הכתב הערבי

רקע: מכיוון שהערבית המדוברת לא היתה שפה כתובה עד לאחרונה, התקבע סטנדרט אקדמי בו לימודי ערבית מדוברת מתרחשים באמצעות "תעתיק" – כתב עברי לאותיות ערביות. רוב ספרי הלימוד לערבית מדוברת כתובים בשיטת התעתיק. יחד עם זאת, בשנים האחרונות עקב השימוש בטכנולוגיה עמו פייסבוק וואטסאפ, החלה השפה המדוברת להיכתב באותיות ערביות. הרצון להנחיל לתלמידים אפשרות לשוחח ולא להתעסק עם לימוד האותיות המפרך, גם הם תרמו להמנעות מלימוד האותיות.



למה ללמוד ערבית בערבית: 

1. אף שפה בעולם לא נלמדת בכתב אחר

דמיינו לעצמכם לימוד של אנגלית בצורה כזאת: גוד מורנינג, הלו, הו אר יו. איש לא היה מעלה על דעתו ללמד כך אנגלית. ברור לכולם שכאשר לומדים צרפתית, רוסית ואנגלית או כל שפה אחרת השפה נלמדת באותיות הכתובות של אותה שפה.

2. הבנה מעמיקה של השפה

בערבית קיימים 11 תווים שלא קיימים בעברית, ישנן שש אותיות יותר מאשר בעברית, ויחד עם אלף מקצורה, המזה ותא מרבוטה, קשה עד בלתי אפשרי לסמן את האותיות הללו בהיעדר סימנים מקבילים בעברית. לכן, במקום להתעסק עם סימון ח' וע' או המזה ותא מרבוטה, הכי קל ונכון פשוט ללמוד את האותיות עצמן. בתוך כך הגייה נכונה יותר וביטוי מדויק יותר של העיצורים והתנועות יתקבל.

3. אפשרויות בלתי מוגבלות להמשך לימוד עצמי

בעוד הלומדים מתעתיק פתוחים לטקסטים שכתובים בתעתיק ועל כן מוגבלים בחשיפה שלהם לקורפוסים ערביים, הלומדים את הכתב הערבי יהיו חופשיים להמשיך ולהתענין בערבית מדוברת כתובה דרך גוגל, יוטיוב, פייסבוק ועד חומרים מודפסים במדוברת. ההזדמנויות הבלתי מוגבלות של אותם תלמידים שיודעים לקרוא יאפשרו להם להתוודע לשירים, מתכונים, שיחות בקבוצות פייסבוק ולהכיר לעומק את השפה והתרבות.

4. אפשרות לתקשורת דרך מדיה מקובלת

בימינו הוואטסאפ והפייסבוק הם נתיבי תקשורת בסיסיים ומקובלים. האפשרות של תלמיד או תלמידה לכתוב הודעת וואטסאפ לחברים ערבים – אם זה איחול חג שמח או רמאן כרים, או השתתפות בתנחומים או כל דבר אחר, דרך אמצעים כתובים במדיה היא דרך הכרחית ובסיסית לתקשורת, והרי כאשר אנו לומדים ערבית מטרתנו העיקרית היא יצירת תקשורת וקשר. 5. סיפוק שבקריאה ושבירת הזרותאמנם, לימוד כל 28 האותיות הוא מאתגר ולא פשוט לעתים, ואמנם נדרשת עבודה על מנת להגיע לקריאה, ואולם הסיפוק הגדול של תלמידים החווים את הלימוד הזה הוא עצום. עבור תלמידים אלו, ההסתובבות במרחב והקריאה בערבית שוברת במעט את הזרות הקיימת במרחב דובר ערבית ומקרבת לתחושת שייכות ויכולת הבנה ותקשורת. אין כוונה להקנות לתמידים אפשרות לקרוא ספרות, אך האפשרות לקרוא שלטים, הודעות ולחפש בגוגל מעניקה תחושת סיפוק מדהימה.